Somnul, îmbătrânirea și sforăitul

Noisy Night

Unii oameni au multe probleme cu somnul pe măsură ce îmbătrânesc. Într-un studiu efectuat pe 9 000  de oameni (SUA) cu vârste de 65 de ani și mai mult, peste jumătate din aceștia au raportat cel puțin o problemă cu somnul pe termen lung . Vârsnicii au deseori dificultăți să adoarmă.

Mulți factori contribuie la dificultatea obținerii unui somn bun noaptea pe măsura îmbătrânirii.

Aceștia includ:

Modificări ale ritmului de somn – veghe

În jurul vârstei de 60 – 70 de ani, ritmul dumneavoastră circadian se schimbă. Vârsnicii adorm deseori mai devreme seara și se trezesc mai devreme dimineața.

Modificările stilului de viață

Puteți fi mai activ fizic sau pe plan social. Avtivitatea ajută la inducerea unui somn bun. Puteți avea mai mult timp liber și, ca urmare, să beți mai multă cafea, alcool sau să trageți un pui de somn ziua. Aceste lucruri pot interfera cu durata somnului nocturn.

Probleme medicale și schimbările din viață

Durere cronică datorită unor probleme ca artrita sau afecțiunile spatelui vă pot tulbura somnul. Alte boli care pot interfera cu somnul includ oteoporoza, pirozismul, boala Parkinson, demența, boala Alzheimer și bolile pulmonare.

Bărbații vârsnici prezintă deseori mărire de cauză necanceroasă a prostatei (hiperplazia benignă de prostată sau BPH). Aceasta  poate produce urinări frecvente noaptea. La femei, bufeurile asociate menopauzei pot tulbura somnul.

Suferințele mentale

Depresia, stresul și necazurile mari sunt frecvente la vârsnici  deoarece ei se confruntă cu modificările vieții, cum ar fi scăderea capacității fizice, pierderea persoanei iubite și părăsirea casei proprii. aceste probleme produc deseori tulburări de somn.

Tratamentul medicamentos

Multe medicamente au efecte stimulante și pot produce tulburări de somn. Medicamentele care pot interfera cu somnul includ antidepresive, decongestionante nazale, bronhodilatoare, corticosteroizi și medicație antihipertensivă.

Tulburările de somn

Câteva tulburări de somn devin mai frecvente cu vârsta. Acestea includ apneea în somn (sforăit cronic), sindromul picioarelor neliniștite, tulburarea de mișcare periodică a unui membru și tulburarea comportamentului în timpul fazei de mișcare a ochilor (REM) a somnului.

În ciuda tuturor acestor modificări, totuși somnul prost nu este inevitabil o dată ce îmbătrâniți. Puteți face multe lucruri pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului. De exemplu, exerciții fizice zilnice și o expunere mai lungă la lumina soarelui vă poate revigora ciclul somn – veghe.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>