Apneea de somn la bebelusi

Apneea de somn la bebelusi

Ce este apneea de somn?

Apneea de somn este o tulburare serioasa a somnului care apare atunci cand respiratia unei persoane este intrerupta in timpul somnului. Sunt trei tipuri diferite de apnee: cea obstructiva pe care o cauzeaza un blocaj, cea centrala in care nu exista nici un blocaj, dar creierul nu mai poate trimite un semnal muschilor pentru a respira si cea mixta care este o combinatie intre cele doua.

Ce cauzeaza apneea de somn la bebelusi?

La bebelusi, cel mai intalnit tip de apnee este apneea centrala. Cauza principala este, probabil, imaturitatea sistemului nervos. Totusi, pot exista si alte posibilitati precum: probleme cu inima si vasele de sange, malformatii, infectii, boli respiratorii, probleme gastrointestinale (ex. refluxul), hemoragie la nivelul creierului sau expunerea la medicamente periculoase sau otravuri.

Care sunt simptomele?

Bebelusilor cu apnee li se opreste respiratia in timpul somnului. Testele din laboratoarele de somnologie arata ca pauza de respiratie a unui bebelus dureaza 20 de secunde sau chiar mai mult, iar la copiii mai mari dureaza aproximativ zece secunde. Bebelusul s-ar putea ineca, sa respire covulsiv sau sa se invineteasca.

Nu uitati ca este normal pentru bebelusii mai mici de sase luni sa treaca prin ceea ce medicii numesc respiratie periodica. S-ar putea sa observati ca bebelusul dumneavoastra respira mai repede pentru o perioada de timp, apoi mai incet, apoi i se opreste respiratia timp de 15 secunde inainte de a incepe sa respire normal din nou. Acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze. De fapt, bebelusul dumneavoastra ar putea respira in acest fel pana la 5% din timpul somnului.

Daca bebelusul dumneavoastra are apnee de somn cand inca este in spital, atunci probabil ca doctorul va dori sa-l tina sub supraveghere inainte de a va lasa sa-l luati acasa. Daca aveti orice nelamurire cu privinta la respiratia micutului, nu ezitati sa cereti sfatul doctorului.

Care sunt pericolele apneei la bebelusi?

Apneea poate fi fatala pentru un bebelus. Cand acesta se opreste din respirat, nivelul de oxigen din sange scade si creste nivelul de dioxid de carbon. Un infant ar putea suferi o cadere severa a frecventei batailor inimii, numita si bradicardie. Bebelusii care au suferit mai mult de un eveniment ce le-a pus in pericol viata, episoade in care li s-a oprit respiratia, sunt mai predispusi la complicatii pe termen lung sau la o moarte neasteptata.

Cum este diagnosticata apneea la bebelusi?

Daca doctorul suspecteaza ca bebelusul dumneavoastra are apnee de somn, acesta ii va face o examinare fizica si diferite teste, inclusiv masurarea cantitatii de oxigen din sange, monitorizarea respiratiei si a batailor inimii, posibil si o radiografie.

Probabil ca doctorul dumneavoastra va va recomanda sa vizitati un specialist in somnologie, un pediatru pulmonolog sau un specialist in apnee de somn.

Testul care se foloseste cel mai des pentru a diagnostica apneea de somn este polisomnograma. Aceasta monitorizeaza undele cerebrale, miscarile ochilor, respiratia, nivelul de oxigen din sange, precum si sunetele produse de sforait si convulsiile respiratorii din timpul somnului.

Un tip de polisomnografie este realizata intr-un laborator de somnologie, in conditii standardizate si sub continua supraveghere a unui specialist in somnologie. Celalalt tip de polisomnografie este un studiu portabil ce se poate poate face acasa, dar nu este la fel de precis ca cel efectuat in laboratorul de somnologie. Ambele tipuri de polisomnografie sunt nedureroase.

O alternativa la polisomnografie este sa puneti infantul sub monitorizare cardiorespiratorie la domiciliu care va inregistra efortul respiratoriu (miscarile pieptului) si care foloseste un EKG pentru a masura activitatea inimii. Poate fi folosita timp de cateva zile, saptamani sau chiar luni.

Cum se poate trata apneea la bebelusi?

Depinde de cat de avansata este apneea. Doctorul s-ar putea sa va sugereze sa monitorizati respiratia si bataile inimii bebelusului sau un tratament medicamentos pentru a-i stimula sistemul nervos central.

Ce ar trebui sa fac in cazul in care banuiesc ca bebelasul meu s-a oprit din respirat in timpul somnului?

Atingeti-l sau inghiontiti-l sa vedeti daca micutul raspunde. Daca nu, sunati imediat la apelul de urgenta. Bebelusul dumneavoastra ar putea fi in pericol daca fruntea sau trunchiul sau se invinetesc. Totusi, nu este anormal ca mainile, picioarele sau pielea din jurul gurii sa se invineteasca.

Daca cunoasteti procedura de resuscitare cardiopulmonara la infanti puteti incepe sa-i aplicati imediat procedura infantului si sa puneti pe altcineva sa sune la apelul de urgenta. Daca sunteti singuri in casa cu bebelusul, acordati primul ajutor timp de doua minute, sunati la urgente, apoi continuati procedura de resuscitare pana cand ajung ajutoarele sau pana cand infantul incepe sa respire din nou.



Un răspuns la Apneea de somn la bebelusi

  1. Trent spune:

    Cauzele sindromului de apnee in somn (SAS) la copii sunt complexe. Sunt implicati factori care tin de structura scheletala a fetei, tonus neuromuscular, tesut limfoid larg si raspuns neuronal diferit. Grupele cu risc crescut includ malformatiile craniofaciale, sindromul Down, boli neuromusculare si spina bifida, acondroplazia si mucopolizaharidoze. Spre deosebire de adulti, somnolenta diurna – un simptom important pentru apneea in somn – este mai rara la copii!
    Interpult Studio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>