Articole recente
Apneea de somn la bebelusi
Ce este apneea de somn? Apneea de somn este o tulburare serioasa a somnului care apare atunci cand [...]
Sisteme moderne de vigilența pentru conducatorii auto
Este noapte târziu și te îndrepți spre casă la sfarsitul unei zi lungi și obositoare, conducând pe a[...]
Palatoplastie radiofrecventă pentru sforăit
Palatoplastia radiofrecventă este o nouă procedură care foloseşte un curent electric pentru a întări[...]
Prevenirea sforăitului
Sforăitul este un mecanism natural al corpului . Corpul este intr-o stare continuă de echilibru dina[...]
Somnul, îmbătrânirea și sforăitul
Unii oameni au multe probleme cu somnul pe măsură ce îmbătrânesc. Într-un studiu efectuat pe 9 000 [...]
Apneea severă – clasificarea apneei de somn
Cât de severa este apneea?
Apneea de somn (oprirea respirației în timpul somnului) se clasifică ca ușoară, moderată sau severă, în funcție de numărul mediu de evenimente ”apnee” care apar pe oră unei persoane în timpul somnului. Pentru a clasifica un eveniment apneic respirația unei persoane trebuie să se oprească cel puțin 10 secunde. Un există o perioada ”maximă” – în mod regulat persoanelor care suferă de apnee li se întrerupe respirația timp de 30 de secunde până la 1 minut de fiecare dată.
Încercați să vă țineți respiratia atât de mult timp. Acum, încercați să repetați acest lucru de 10 – 15 ori într-o oră.
O persoană cu apnee de somn usoară are asemena episoade de tulburări ale respirației de 5 până la 15 ori pe oră. Asta înseamnă că respirația se oprește la fiecare 4 și 12 minute.
O persoană cu apnee de somn moderată suferă de întreruperi ale respirației între 15 și 30 de ori pe oră. Aceasta echivalează cu o oprire de respirație la fiecare 2 până la 4 minute.
Persoanele care suferă de apnee severă în somn nu respiră de 30 sau mai multe ori pe oră. În cazuri extreme au existat pacienți care se opresc din respirat mai mult de 100 de ori pe oră. Asta înseamnă ca aceștia se opresc de mai mult de o data la fiecare minut, pentru cel putin 10 secunde de fiecare dată. Perioadele tipice ale opririi respirației au loc între 20 și 30 de secunde.
Persoanele care suferă de apnee grava (severă) un pot, prin urmare, respira mai mult de jumătate din ficare oră de somn. Un este de mirare ca nivelul oxigenului din sange este scăzut și tensiunea arterială crescută.
Este deja ceva cunoscut că aceștia se trezesc cu senzație de oboseală. De obicei, fiecare eveniment apneic este urmat de o ”micro excitare”, caz în care persoana se trezește scurt și își reia respirația. În asemenea cazuri persoana un are nici o conștiență de a fi treaz. De aceea, în dimineața următoare ei cred ca au avut un somn de 8 ore si totuși se trezesc foarte obosiți. Realitatea este că persoanele care suferă de apnee un dorm 8 ore complete. Aceștia au avut de fapt 100 sau mai multe episoade de întrerupere a respirației.
Vă puteți imagina cum v-ați simți daca ați ațipit, apoi v-ați trezit, apoi ațipit, apoi trezit, apoi ațipit, apoi trezit … din nou și din nou, pentru luni și ani în șir. Perturbarea calității somnului ar fi, evident, masivă.
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă tratamentul de apnee este faptul că pacienții pur și simple un știu că suferă de această boală – deoarece aceștia sunt adormiți atunci când aceasta se produce. În acest caz, este necesar să privim alte semne …
- Sentimentul de oboseală constantă este un semnal important.
- Dacă vă simțiți somnolent în după-amiază este un alt semn.
- Tensiunea arterială crescuta este un alt indicator semnificativ.
- Sforăitul este foarte important, aceste este un semnal critic.
De fapt, dacă tu sforăi și suferi de cel puțin unu dintre indicatorii tocmai menționați, este foarte probabil că suferi de un anumit grad de apnee.
Vestea bună este că tratamenul este disponibil și extrem de eficient. Punctul de plecare este de a avea un diagnostic al somnului , efectuat pentu a determina exact ce se întâmplă în timp ce ești adormit, la un laborator de somnologie.
O listă cu laboratoarele de somologie din România se găsește aici: Laboratoare somnologie România.
Bună seara mă numesc Stănescu Claudia,este vorba de băiatul meu are sindromul Dawn si suferă de apnee severă ,am fost la spitalul Regina Maria am făcut testarea rezultatul a fost apnee severă,am incercat o lună de zile cu CPAP fără nici un rezultat,daca există alt tratament va rog să mă ajutați mulțumesc